این 8 خاصیت شگفت انگیز گل کلم را از دست ندهید
به گزارش وبگاه مجوز بازی، گل کلم حاوی فیبر بالاست. فیبر منبع تغذیه باکتری های مفید روده است و از این جهت به کاهش التهاب و تقویت سلامت دستگاه گوارش یاری می نماید.
به گزارش باشگاه وبگاه مجوز بازی، گل کلم در تهیه غذا های متنوعی کاربرد دارد و در کاهش وزن نیز مؤثر است. در ادامه این مطلب قصد داریم به معرفی 8 مورد از خواص گل کلم بپردازیم.
1. مواد مغذی فراوان
گل کلم سرشار از مواد مغذی است و علی رغم ویتامین بالا کالری خیلی کمی دارد. به عبارتی، گل کلم تقریبا دارای تمامی ویتامین ها و مواد معدنی مورد احتیاج بدن است.
مواد مغذی موجود در 1 پیمانه یا 128 گرم گل کلم خام عبارت اند از:
25 کالری؛
3 گرم فیبر؛
77 درصد از شاخص RDI (شاخص اندازه مصرف توصیه شده روزانه) ویتامین C؛
20 درصد از شاخص RDI ویتامین K؛
11 درصد از شاخص RDI ویتامین B 6؛
14 درصد از شاخص RDI فولات؛
7 درصد از شاخص RDI پانتوتِنیک اسید؛
9 درصد از شاخص RDI پتاسیم؛
8 درصد از شاخص RDI منگنز؛
4 درصد از شاخص RDI منیزیم؛
4 درصد از شاخص RDI فسفر.
2. سرشار از فیبر
گل کلم حاوی فیبر بالاست و از همین رو به سلامتی عمومی بدن یاری می نماید. در هر پیمانه گل کلم 3 گرم فیبر وجود دارد که یعنی 10 درصد احتیاج روزانه بدن. فیبر منبع تغذیه باکتری های مفید روده است و از این جهت به کاهش التهاب و تقویت سلامت گوارشی یاری می نماید. مصرف فیبر کافی بعلاوه در پیشگیری از بیماری های گوارشی مانند یبوست، دیورتیکولیت (بیماری مربوط به روده) و بیماری التهابی روده مؤثر است.
براساس مطالعات اجرا شده، رژیم های غذایی حاوی سبزیجات پرفیبر مانند گل کلم موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری های مختلفی ازجمله بیماری های قلبی، سرطان و دیابت می شوند. به علاوه، فیبر به علت ایجاد احساس سیری و کاهش کلی کالری مصرفی در پیشگیری از چاقی نیز نقش بسزایی دارد.
3. دارای خواص آنتی اکسیدانی
یکی از خواص گل کلم این است که گل کلم منبعی غنی از آنتی اکسیدان هایی است که از سلول های بدن در برابر اثرات زیان بار رادیکال های آزاد و حملات التهابی محافظت می نماید. این ماده غذایی مانند سایر سبزیجات چلیپایی دارای مقادیر فراوانی گلوکوزینولات و ایزوتیوسیانات است که موجب کاهش سرعت رشد سلول های سرطانی می شوند.
مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که گلوکوزینولات و ایزوتیوسیانات قادرند از بدن در برابر سرطان کولون، سرطان ریه، سرطان سینه و سرطان پروستات محافظت نمایند.
گل کلم بعلاوه حاوی آنتی اکسیدان های کاروتنوئید و فلاونوئید است که خاصیت ضدسرطانی دارند و نیز در کاهش خطر ابتلا به بیماری های مختلفی مانند بیماری های قلبی مؤثرند. به علاوه، گل کلم یکی از منابع سرشار از ویتامین C است که خود دارای کارکرد های آنتی اکسیدانی است و به علت برخورداری از خواص ضدالتهابی موجب تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سرطان می گردد.
4. یاری به کاهش وزن
خواص گل کلم مختلف اند و گویا باعث می شوند گل کلم در کاهش وزن مؤثر باشد. یکی این که هر پیمانه گل کلم فقط حاوی 25 کالری است. به این معنی که مصرف زیاد این ماده غذایی موجب اضافه وزن نمی گردد و بعلاوه جایگزین کم کالری مناسبی برای مواد غذایی پرکالری مانند برنج و آرد است.
حتما می دانید که کاهش کالری دریافتی جهت کنترل وزن الزامی است. گل کلم به علت فیبر بالا گوارش را کُند و احساس سیری ایجاد می نماید و در نتیجه فرد به طور اتوماتیک به مصرف کالری کمتری طی روز روی خواهد آورد. خاصیت دیگری که در گل کلم به کاهش وزن یاری می نماید، پرآب بودن این ماده غذایی است. 92 درصد وزن گل کلم از آب تشکیل می گردد و این درحالی است که مصرف مواد غذایی پرآب و کم کالری با کاهش وزن بی ارتباط نیست.
5. سرشار از کولین
یکی دیگر از خواص گل کلم دارا بودن مقادیر فراوانی کولین است که ازجمله مواد مغذی مورداحتیاج بدن به شمار می رود. هر پیمانه گل کلم حاوی 45 میلی گرم کولین است، یعنی 11 درصد شاخص Al (شاخص مصرف کافی یا به عبارتی اندازه مجاز توصیه شده مصرف روزانه مواد مغذی) برای زنان و 8 درصد این شاخص برای مردان.
ازجمله وظایف کولین در بدن عبارت اند از حفظ یک پارچگی غشا های سلولی، سنتز DNA و یاری به متابولیسم. کولین بعلاوه در رشد و تکامل مغز نقش دارد و نیز در فراوری انتقال دهنده های عصبی که جهت حفظ سلامت سیستم عصبی لازم اند، مؤثر است. به علاوه، کولین از انباشتگی کلسترول در کبد جلوگیری می نماید.
کمبود کولین موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و کبدی و نیز اختلالات عصبی مانند زوال عقل و آلزایمر می گردد. این ماده مغذی در مواد غذایی زیادی وجود ندارد، اما گل کلم و بروکلی ازجمله برترین منابع پایه گیاهی کولین به شمار می روند.
6. غنی از سولفورفان
سولفورفان در ردیف آنتی اکسیدان هایی قرار گرفته است که بار ها درباره آن ها مطالعه شده است. طبق نتایج مطالعات آزمایشگاهی، سولفورفان با مهار آنزیم های دخیل در سرطان و رشد تومور مانع توسعه سرطان می گردد. حتی در بعضی مطالعات مشاهده شده است که سولفورفان می تواند با نابودی سلول های تخریب شده به توقف رشد سرطان نیز یاری کند.
این ماده مغذی بعلاوه در پیشگیری از سرطان کولون و پروستات مؤثر است. تأثیر سولفورفان در بسیاری دیگر از سرطان ها مانند سرطان سینه، لوسمی، پانکراس و ملانوما (یکی از انواع سرطان پوست) نیز آنالیز شده است.
مطالعات نشان داده است که سولفورفان در کاهش فشار خون بالا و حفظ سلامت عروق نقش دارد و به همین علت موجب پیشگیری از بیماری های قلبی می گردد. افزون بر اینها، مطالعات اجرا شده روی حیوانات آزمایشگاهی حاکی از آن است که سولفورفان در پیشگیری از دیابت و کاهش خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با دیابت مانند مسائل کبدی نیز نقش مؤثری ایفا می نماید.
با اینکه هنوز به مطالعات بیشتری در زمینه کارکرد های سولفورفان احتیاج است، اما در همین حد نیز فواید اثبات شده سولفورفان به روشنی بر اهمیت این ماده مغذی در حفظ سلامتی بدن دلالت دارند.
7. جایگزین کم کربوهیدرات غلات و حبوبات
گل کلم ازجمله سبزیجات همه کاره ای است که می تواند به عنوان جایگزین غلات و حبوبات مصرف گردد. با اضافه کردن گل کلم به رژیم غذایی خود نه تن ها مصرف سبزیجات تان بالاتر می رود، بلکه انتخاب مناسبی برای کسانی است که از رژیم های غذایی کم کربوهیدرات استفاده می نمایند، چراکه گل کلم به نسبت غلات و حبوبات کربوهیدرات خیلی کمتری دارد. برای مثال، 1 پیمانه گل کلم حاوی 5 گرم کربوهیدرات است، درحالی که اندازه کربوهیدرات همین اندازه برنج به 45 گرم می رسد، یعنی 9 برابر بیشتر از گل کلم.
بعضی غذا هایی که می توانید گل کلم را جایگزین محتویات پرکربوهیدرات شان کنید، عبارت اند از:
برنج: گل کلم را می توانید جایگزین برنج سفید یا برنج قهوه ای کنید. به این منظور فقط کافی است گل کلم را رنده کنید و سپس بپزید.
خمیر پیتزا: گل کلم را در غذاساز خرد کنید و در تهیه خمیر پیتزا به کار ببرید.
حمص:در تهیه حمص می توانید به جای نخود از گل کلم بهره ببرید.
پوره سیب زمینی: به جای پوره سیب زمینی که حاوی کربوهیدرات بالاست، پوره گل کلم را جایگزین کنید.
تورتیلا: با گل کلم خردشده به اضافه تخم مرغ می توانید تورتیلا های کم کربوهیدرات تری درست کنید که در تهیه لقمه، تاکو و بوریتوس کاربرد خواهند داشت.
پاستا و پنیر: ترکیب گل کلم پخته با شیر، پنیر و ادویه جایگزین مناسبی برای پاستا و پنیر یا همان مَک اَند چیز معروف است.
8. امکان اضافه آسان به رژیم غذایی
گل کلم نه تن ها ازجمله سبزیجات همه کاره است، بلکه به آسانی در رژیم های غذایی مختلف اضافه می گردد. برای آغاز می توانید گل کلم را به صورت خام مصرف کنید. این روش به آماده سازی چندانی احتیاج ندارد و وقت گیر نیست. گلچه های گل کلم خام میان وعده مناسبی است که می توانید به همراه حمص یا انواع سس سبزیجات مصرف کنید.
برای بهره گیری از خواص گل کلم می توانید آن را به روش های مختلفی مانند بخارپزکردن، کبابی کردن یا تفت دادن طبخ کنید و در کنار غذا یا در ترکیب با غذا هایی مانند سوپ، سالاد، سرخ کردنی ها یا خوراک ها به کار ببرید.
منبع: فرارو