تعرض و آسیبهای فراوان جویندگان گنج به یک گوردخمه ساسانی در فیروزآباد فارس
به گزارش وبگاه مجوز بازی، ایسنا/ براساس خبرهای واصله، تعرض و آسیبهای فراوان جویندگان گنج به یک گوردخمه ساسانی در فیروزآباد فارس گزارش شد.
سیاوش آریا، یک فعال میراث فرهنگی با انتشار عکسهایی درباره شرایط وخیم این گوردخمه ساسانی که در شهر میمند در فیروزآباد استان فارس واقع شده، گفت: جویندگان گنج زیر گوردخمه را خالی نموده و گودال هایی را کنده اند. بعلاوه روی سنگی که گوردخمه روی آن تراشیده شده، با مته برقی و پیکور و ادوات حفاری غیرمجاز، سوراخ هایی را پدید آورده و آسیب بزرگی را به این بنای تاریخی وارد نموده اند. دست اندازی و تعرض ها در همین جا خاتمه نیافته و با رنگ سرخ در چندین جای بنای ساسانیان، یادگاری نویسی شده و آسیب های فراوانی به این گوردخمه وارد شده است.
او اضافه کرد: گوردخمه به پناهگاه معتادان و بی خانمان ها تبدیل شده است که شوربختانه با آتش زدن بخشی از پایین آن، به بنای ساسانیان آسیب رسیده و سیاهی سنگ همچنان برجای مانده و صحنه ای زشت را به نمایش گذاشته است.
این فعال میراث فرهنگی گفت: بر پایه وظیفه و مسئولیت اجتماعی، این تخریب و تعرض را به آگاهی مسئولان یگان حفاظت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مرکز استان فارس رسانده و خواهان پیگیری و رسیدگی به یادگار ساسانیان شده ام.
او ادامه داد: گوردخمه شهر میمند تنها گوردخمه شناخته شده ای است که تا به امروز در شهر میمند در فیروزآباد فارس شناسایی شده که به انگیزه فرم و شکل این گوردخمه در جنوب استان فارس آن را بی مانند نموده و حفاظت و پاسداری از آن بسیار اهمیت دارد و به جا است مسئولان میراث فرهنگی شهر فیروزآباد که میمند بخشی از زیرمجموعه میراثی آن بشمار می آید، بگونه ای ویژه به این یادمان ساسانیان پرداخته و از آن به درستی نگهبانی و محافظت نمایند.
به گمان این پژوهشگر و فعال میراث فرهنگی، گوردخمه شهر میمند که در دامنه یکی از کوههای این شهر جای دارد، برپایه ریخت و هم سنجی با دیگر گوردخمه های استان بویژه در شهر مرودشت می تواند به اوایل دوره ساسانی نسبت داده گردد.
سیاوش آریا گفت: این گوردخمه روی یک سنگ منفرد بزرگ، به شکل یک اتاقک کوچک بیرون آمده، نمایان است. پهنای ورودی گوردخمه 65 سانتیمتر و بلندای آن 90 سانتیمتر است. عمق آن یک متر و 87 سانتیمتر و پهنای آن یک متر و 60 سانتیمتر است. فضای درونی آن از طریق یک تیغه نازک به دو بخش تقسیم شد. سنگی که گوردخمه در آن ایجاد شده، حدود پنج متر و 98 سانتیمتر پهنا و ارتفاع کلی آن نزدیک به 5 متر است. دهانه این گوردخمه رو به سوی شرق قرار گرفته است.
گوردخمه ها، آرامگاهی هستند که در دل کوه و صخره کنده می شدند و شبیه به اتاقی هستند که درون آن، یک یا چند قبر تعبیه شده است. این فضاهای اتاقی شکل گاه جای کافی برای نشستن، قرار دادن اشیا و برگزاری مراسم داشتند.
منبع: همگردی