فیلم طلا؛ روایت جان کندنی طولانی از سر طمع
به گزارش وبگاه مجوز بازی، طلا قطعا به اندازۀ گنج های سیرامادره (1948) و طمع (1924) درخشان و ماندگار نیست، اما همان موضوع را به شکلی نسبتا تاثیرگذار و در قالبی کاملا مینیمالیستی روایت می کند. مضمون این فیلم حرص و طمع مرگبار آدم هاست که آن ها را رو به تباهی می برد.
به گزارش وبگاه مجوز بازی؛ در ابتدای فیلم مردی را می بینیم (با بازی زاک افرون) که در یک برهوت بی آب و علف منتظر ماشینی است که قرار است او را به یک اردوگاه ببرد؛ جایی که مرد در آن در پی یافتن یک شغل است. ماشین می رسد و این سفر دو نفره در بیابان آغاز می شود.
ما چیزی از دنیای بیرون از این برهوت نمی بینیم، اما از مصاحبه های مرد و راننده (آنتونی هایس) و اخبار رادیو که در ماشین صدایش را می شنویم می فهمیم که داستان در فضایی آخرالزمانی اتفاق می افتد؛ در زمانی که آشوب و نکبت تقریبا همۀ دنیا را فرا گرفته است.
در جهت سفر ماشین خراب می شود. مرد چند قدم دور می شود و خیلی اتفاقی یک تودۀ بزرگ طلا را می بیند که در زیر خاک پنهان شده. راننده و مرد سعی می کنند آن را بیرون بکشند، اما پیروز نمی شوند. حالا یکی از آن ها باید جهت چند روزه تا شهر را برود و با یک ماشین حفاری برشود. یک نفر هم باید در دل این بیابان برهوت پر از سگ های وحشی پیش تودۀ طلا باقی بماند. مرد تصمیم می گیرد که بماند و راننده به شهر می رود.
از اینجا به بعد (که تقریبا بیشتر مدت زمان فیلم را در بر می گیرد) ما فقط یک بازیگر داریم در دل یک منظرۀ خشک. همۀ ماجرای فیلم تقریبا همین است؛ اینکه این مرد چطور در این چند روز و چند شب در این تنهایی هولناک دوام می آورد؛ بنابراین بازی زاک افرون مهم ترین عنصر فیلم است و او به اندازۀ کافی نقشش را خوب ایفا کرده که بتواند یک تنه مخاطب را در پی خودش تا خاتمه فیلم بکشاند.
هر بار که شب از راه می رسد دلهرۀ حملۀ سگ ها و صدای مخوف زوزه ها فضا را پر می کند. اما روز هم مصیبت خودش را دارد؛ آفتاب سوزان است و ذخیرۀ آب اندک؛ به اضافۀ مار و عقرب و بیماری پوستی. مرد با استفاده از قطعات یک هواپیمای سقوط کردۀ قدیمی سایبانی برای خودش درست می کند، اما این برای در امان ماندن او از آسیب بیابان کافی نیست. روز به روز بدنش بیشتر تحلیل می رود و راننده هم دائم از طریق تلفنی که پیش مرد گذاشته به او اطلاع می دهد که ممکن است برگشتنش بیشتر طول بکشد.
طمع دست یافتن به ثروتی که زیر خاک پنهان شده مقاومت مرد را بالا برده، اما کم کم می بینیم که خوی وحشی گری و تبهکاری را هم در او تقویت کرده است. نفرین طلا کار خودش را کرده است. این را وقتی می فهمیم که سر و کلۀ یک زن پیدا می شود که پیاده در بیابان سفر می کند و مرد او را تهدیدی برای گنج خودش می بیند. اما آن چیزی که نمی بینیم این است که حرص و آز در وجود راننده هم رخنه کرده و او را خیلی زودتر از مرد به سوی طرح و نقشه ای پلید کشانده است.
آنچه که به طلا جذابیت می بخشد، علاوه بر بازی افرون، احساس تعلیق و دلهرۀ دائمی است که بر سراسر لحظات فیلم سایه انداخته است. منظره های وسیع و خالی برهوت هم ضمن جاذبۀ بصری ای که دارند می توانند تاملات عمیقی را در فکر بیننده ایجاد کنند. داستان طمع و تباهی، داستانی قدیمی است اما وقتی خوب روایت می شود همیشه ارزش شنیدن دوباره دارد.
- کارگردان: آنتونی هایس (Anthony Hayes)
- فیلمنامه نویس: آنتونی هایس، پالی اسمیت (Polly Smyth)
- بازیگران: زاک افرون (Zac Efron)، آنتونی هایس، سوزی پورتر (Susie Porter)
- امتیاز: 5.4/10